Äldreomsorg

Väck kropp och sinne till mer liv!

Full of Life erbjuder ett koncept riktat till Äldreomsorgen i Örebro.

Medicinsk Yoga & Utforskande av de 5 sinnena; Lukt, smak, känsel, hörsel och syn.

Doften av rosenblad!

Dofter kan få oss att minnas och väcka känslor till liv. Om vi tidigare i livet har upplevt något som väckt starka känslor där en specifik doft har funnits kan vi minnas detta och återuppleva gammla minnen och prata om dem i gemenskap.

Gemenskapen är viktig för att känna tillhörighet, trygghet, lugnt, ro och harmoni. Känna sig bekräftad, sedd och lyssnad på.

YOGA

När vi tränar på rörelse i takt till andetaget släpper vi taget om överdriven tankeverksamhet kallat ”stress, oro & ångest” Vi lär oss att kontrollera och ta kontakt med andningen som för oss närmare vårt naturliga tillstånd. Mer levande, avslappnade, trygga, i balans och harmoni.

Vanliga effekter av yoga

Fysiska

✤ Starka, smidiga, uthålliga muskler och tåliga leder. Djup bålstabilitet.
✤ Balanserar funktionen hos de inre organen, främst matsmältningsorgan.
✤ Ökad cirkulation vilket stimulerar bl a lymfflödet – en viktig del av kroppens immunförsvar.
✤ Stärkt nervsystem. Yogan stimulerar och förfinar nervfunktionen vilket ger ökad kroppskontroll, balans och kroppskännedom.
✤ Balanserar körtelsystemet som utsöndrar hormoner viktiga för vårt välbefinnande.

Mentala
Yogans förmåga att sänka stressnivå och spänningsgrad ger bl a:
✤ Bättre koncentrationsförmåga
✤ Större lugn och närvaro
✤ Ökad inre tillfredsställelse oavsett yttre omständigheter
✤ Förbättrad sömnkvalitet  

DOFT

Doft sinnet går att träna upp och med ett bättre doft sinne förbättras upplevelsen av mat och därmed ökar aptiten. Det håller också hjärnan i trim som ökar livskvalitén. Dofter kan väcka barndomsminnen och öppna upp för roliga samtal, det skapar en känsla av trygghet och livslust. Naturen ger oss ett välbefinnande, så att ta in dofter från naturen kan skapa harmoni.

SMAK

Minskad matlust hos äldre är vanligt av måna olika anledningar, men den går att påverka och förbättra. Både doft och syn hänger starkt ihop med smaken, genom att träna upp alla våra sinnen kickar vi igång livskraften och därmed matlusten. Näringsrik mat stärker immunförsvaret. Det sociala är också mycket viktigt för att öka aptiten och intresset för mat.

KÄNSEL

Medveten och kärleksfull beröring kan vara livsavgörande och livsförändrande. Beröring skapar närvaro och ett inre lugn, vid beröring utsöndras hormonet oxytocin som är vårat ”må bra” hormon. Det skapar en känsla av samhörighet och trygghet, det får oss att känna frid, glädje och att se det ljusa och trygga i tillvaron. Känseln går att stimulera på olika sätt: beröring av föremål, fysisk kontakt, känna solen eller vinden mot huden, känna gräset med bara fötter, fotbad, känna andetaget genom medveten andning.

HÖRSEL

Genom att lyssna kan vi väcka intresse, uppmärksamhet, glädje och livskraft. Att lyssna på en spännande eller rolig berättelse, en favorit låt eller olika instrument, havets brus, regnet som smattrar, någon som skrattar, barn som leker.

SYN

Vackra och färgrika föremål som blommor och natur ökar välbefinnandet.