Släpp fasaden och våga känn!

En fasad är ett inprogrammerat beteendemönster, ofta från barndomen i syfte att ta ansvar för vad vi tror förväntas av oss hos någon annan eller i ett specifikt sammanhang. Det är en rädsla för att bli avslöjad i något vi dömer oss själva för eller som vi är rädda för att andra ska döma oss i.

Är vi inte medvetna eller tar hand om vår fasad kan den komma att projiceras på andra i vår omgivning, partners, våra barn eller arbetskamrater. Altså att vi ”skyller” våra mindre behagliga känslor på någon annan. Ex: Jag är känslig och nervös när jag kommer till ett nytt sammanhang med nya och gammla vänner. Jag dömer min känslighet och nervositet som något ”dåligt” och lägger på en glad och självsäker fasad för att inte riskera att även bli dömd av andra. Det jag själv dömer mig för blir jag rädd att andra ska döma mig för, därför att detta skulle innebära ”DÖDEN” en bekräftelse på mitt eget kritiska dömande. Då är det skönare att SPELA safe. Men detta ”fasadbetende” blir själva bekräftelsen och förstärker känslan av det jag försöker dölja.

När känslan växer bakom fasaden blir en lättare utväg att skylla på sammanhanget eller andra människor, att mina känslor beror på dom! Men med detta beteende kommer mina mindre behagliga känslor att förstärkas och upprepas i liknande sammanhang och människor. En mindre lätt väg blir det om vi vill jobba mer långsiktigt för att bryta och omprogrammera tankarna kring våra fasader. Detta kan innebära att vi måste känna på detta som vi länge har döljt. Släppa känslorna fria….

Vad skulle hända om jag slutade spela safe, släppa fasaden och våga visa mig känslig och nervös!? Det skulle innebära en risk att bli dömd, men också en möjlighet till autentiska och äkta möten. En möjlighet att möta någon som är som jag på riktigt!

En möjlighet att bli älskad för den unika människan JAG är/DU är.

Bakom fasaden ligger frihet!

Tilliten och kärleken i att vara MIG/DIG, utan att försöka passa in eller anpassa mig till vad jag tror andra förväntar sig.

Det är svårt att hänga med den förändringen som sker på insidan, när mycket förändring sker i det yttre, därför att vi vill gärna hålla fast vid det som har varit oavsätt om det är sunt för oss eller inte, snarare än att släppa taget om det och landa i tillit till att det som kommer till oss blir bättre. Jag har lyckats släppa taget om mycket den senaste tiden, men varit rädd för att släppa in nytt. När jag har tagit ansvar för rädslan och gett mig själv den trygghet jag behövt har jag landat i tillit och kan försiktigt börja öppna upp på nytt. Den här gången mer varsamt och med mycket mer visdom, självrespekt, inre styrka och självsäkerhet.

Den här tiden har ”tvingat” mig att ”avprogrammera” allt gammalt som suttit fast, genom olika steg;

1:Förvirring 2:Aceptans 3:Mer förvirring 4:Tillåtelse i varandet 5:Fokus i görandet 6:Nytt skapande 7:Tillit 8:Självkärlek

Finns det något du vill förändra, släppa taget om och vad är det önskade tillståndet?

1 svar på ”Släpp fasaden och våga känn!”

  1. Hej Frida,

    jättefint skrivet, och det är exakt det här jag har fastnat i själv. Har ett mönster med att ha en fasad uppe, alltid vara stark, alltid stå med ryggen rak, vara stark… när jag innerst inne känner mig så otroligt svag och skör. Haft en jobbig resa de senaste åren med separation, utbrändhet, livet, jobbet, mina barn (fast den sista är bara positivt)

    Jag har så länge jag känt mig själv haft en fasad, även tenderat att försköna lite, vilket visar ännu mer mitt dåliga självförtroende. Utåt sett, tror min omgivning att jag har svaren, jag är stark, jag står. Det är tyvärr långt ifrån sanningen, och allt det här har lämnat spår i mig, och ärr. Vill själv verkligen bryta mönstren, visa att jag är bara jag, inget mer, inget mindre, men vet inte hur jag ska göra det. Har en rädsla och osäkerhet som ställer sig alltid i vägen.
    Men jag vill verkligen vara jag, men så otroligt rädd för det, och vad alla ska tycka, för även om jag säger att jag inte bryr mig vad andra tycker, och upplever att folk tror på mig, den där starke killen, som kan mycket, (mycket kommer från barndomen och min uppväxt) …… Men jag vill vara jag…. utan filter, lögner, fasader…… bara jag….

    Svara

Lämna en kommentar